Ingredience A: 5 l vody, 1 l octa, kyselka citronová dle chuti
Postup: Nakrájet dýni na kostky, nechat v tomto nálevu luhovat přes noc a pak scedit.
Ingredience B: na 2 kg dýní 1 kg cukru, 1 3/4 l vody. Jestliže se dává ananasový sirup, ponížit cukr
Postup: Povařit dýně v nálevu až zesklovatí, dáme do sklenic a do každé kolečko citronu a 1 hřebíček.
Sterilizujeme.
Ingredience
- 1 dýně HOKAIDO popř.jiná- máslová,muškátová...
- voda
- smetana /část ušlehat/
- zázvor nebo čenek
- 2 lžíce másla
- sůl
- mletý černý pepř
- olivový olej
- dýňová semínka bezslupková
Postup
Pokud máme jinou dýni než Hokaido, tak ji oloupeme, odstraníme jádra a nakrájíme na kostky. Do hrnce dáme vařit vodu, osolíme, přidáme nakrájenou dýni. Povaříme tak, aby dýně byla měkká, rozmixujeme polévku, přidáme strouhaný zázvor nebo namačkaný česnek v množství dle chuti a část nenašlehané smetany. Polévku dosolíme a opepříme. Loupaná dýňová semínka lehce opražíme na olivovém oleji a těmi ozdobíme polévku přímo až na talíři spolu s kopečkem našlehané smetany na který můžeme položit jedlý kvítek jako např.sedmikráska nebo řeřicha.
Ingredience
- dýně Hokaido nebo muškátová
- sýr Niva
- vlašské ořechy
- olivový olej
Postup
Dýni rozkrojíme, odstraníme jádra a nakrájíme na plátky. Máme-li dýni muškátovou, tak ji i oloupeme. Plátky poklademe částečně i přes sebe na olivovým olejem vytřený pekáč a posypeme nadrobenou Nivou a nasekanými vlašskými ořechy. Vše ještě pokapeme olivovým olejem a zapečeme. Příloha: vařené brambory a zeleninový salát.
Ingredience
- 1 lilek
- 1 zakyslá smetana
- 1 česnek
- sůl
- olivový olej
Postup
Lilek upéct v troubě při teplotě 200 st.C do měkka. Upečený lilek oloupat, rozmixovat, přidat zakyslou smetanu, rozmačkaný česnek a sůl. Pokapat oliv. olejem a dát vychladnout do ledničky. Vhodné k arabskému chlebu i na namazání na chléb či jiné pečivo.
Ingredience na salát
- 1 ledový salát
- 2 kg čerstvých žampiónů
- česnek
- bylinky
- sýr uzený- parenica
- sůl
- rajčata cca 250 gramů
Ingredience na zálivku
- 2 PL olivového oleje
- 1 PL bílého vinného octa
- 1 dcl vody
- 1/2 PL cuku
- pikantní bylinková sůl
- 2 stroužky rozmačkaného česneku
Postup
Oloupané žampióny nakrájíme na plátky, posolíme a posypeme bylinkami, přidáme rozmačkaný česnek a orestujeme na olivovém oleji. Nakrájíme salát, rajčata i sýr. Připravíme zálivku smícháním všech surovin. Salátovou směs zalijeme zálivkou těsně před podáváním a posypeme ještě teplými žampióny. Přílohou je čerstvé pečivo-nejlépe ještě teplé vlastnoručně upečené slané rohlíčky.