Recepty

Jestliže rádi vaříte zdravě ze zeleniny, tak jste zde správně.

Nabízíme odzkoušené chutné recepty a pokud i vy se chcete podělit o ten svůj, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Dýňový kompot

Ingredience A: 5 l vody, 1 l octa, kyselka citronová dle chuti

Postup: Nakrájet dýni na kostky, nechat v tomto nálevu luhovat přes noc a pak scedit.

Ingredience B: na 2 kg dýní 1 kg cukru, 1 3/4 l vody. Jestliže se dává ananasový sirup, ponížit cukr

 Postup: Povařit dýně v nálevu až zesklovatí, dáme do sklenic a do každé kolečko citronu a 1 hřebíček.

            Sterilizujeme.

Jednoduchá dýňová polévka

 

Ingredience

  • 1 dýně HOKAIDO popř.jiná- máslová,muškátová...   
  • voda          
  • smetana /část ušlehat/
  • zázvor nebo čenek  
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • olivový olej 
  • dýňová semínka bezslupková

Postup

Pokud máme jinou dýni než Hokaido, tak ji oloupeme, odstraníme jádra a nakrájíme na kostky.  Do hrnce dáme vařit vodu, osolíme, přidáme nakrájenou dýni. Povaříme tak, aby dýně byla měkká, rozmixujeme polévku, přidáme strouhaný zázvor nebo namačkaný česnek v množství  dle chuti a část nenašlehané smetany. Polévku dosolíme a opepříme. Loupaná dýňová semínka lehce opražíme na olivovém oleji a těmi ozdobíme polévku přímo až na talíři spolu s kopečkem našlehané smetany na který můžeme položit jedlý kvítek jako např.sedmikráska nebo řeřicha.        

 

Cibuláky

  • Ingredience
  • 4  velké cibule
  • 4 - 6  PL s kopečkem mouky hladké nebo ječné aj.
  • 4 vejce
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • kečup

 

Postup                                                                                                                                          
Nakrájet cibule na drobné kostičky, přidat vejce, mouku, osolit, opepřit a zamíchat tak, aby se nám ze směsi při smažení vytvořily placičky, které osmahneme po obou stranách. Jakmile budou všechny placičky usmažené, tak do zbytku oleje dáme trochu kečupu a poklademe na něj navrstvené placičky, které jsme si navrstvili na sebe cca po třech a spojili tenkou vrstvou kečupu. Podlijeme troškou vody a chvíli podusíme. V případě, že nemáme pánvičku s nepřilnavým povrchem, placičky před dušením položíme na tenké bramborové kolečko. Podáváme se zeleninou, brambory či pečivem.

Pečená dýně s ořechy

Ingredience

  • dýně Hokaido nebo muškátová
  • sýr Niva
  • vlašské ořechy
  • olivový olej

Postup

Dýni rozkrojíme, odstraníme jádra a nakrájíme na plátky. Máme-li dýni muškátovou, tak ji i oloupeme. Plátky poklademe částečně i přes sebe na olivovým olejem vytřený pekáč a posypeme nadrobenou Nivou a nasekanými vlašskými ořechy. Vše ještě pokapeme olivovým olejem a zapečeme. Příloha: vařené brambory a zeleninový salát.  

 

Lilková pomazánka

Ingredience

  • 1 lilek
  • 1 zakyslá smetana
  • 1 česnek
  • sůl
  • olivový olej

Postup

Lilek upéct v troubě při teplotě 200 st.C do měkka. Upečený lilek oloupat, rozmixovat, přidat zakyslou smetanu, rozmačkaný česnek a sůl. Pokapat oliv. olejem a dát vychladnout do ledničky. Vhodné k arabskému chlebu i na namazání na chléb či jiné pečivo. 

Ledový salát s žampióny

Ingredience na salát

  • 1 ledový salát
  • 2 kg čerstvých žampiónů
  • česnek
  • bylinky
  • sýr uzený- parenica
  • sůl
  • rajčata cca 250 gramů

Ingredience na zálivku

  • 2 PL olivového oleje
  • 1 PL bílého vinného octa
  • 1 dcl vody
  • 1/2 PL cuku
  • pikantní bylinková sůl
  • 2 stroužky rozmačkaného česneku

Postup    

Oloupané žampióny nakrájíme na plátky, posolíme a posypeme bylinkami, přidáme rozmačkaný česnek a orestujeme na olivovém oleji. Nakrájíme salát, rajčata i sýr. Připravíme zálivku smícháním všech surovin. Salátovou směs zalijeme zálivkou těsně před podáváním a posypeme ještě teplými žampióny. Přílohou je čerstvé pečivo-nejlépe ještě teplé vlastnoručně upečené slané rohlíčky.